Далматинец Избрана

Оценете
(13 гласа)
AddThis Social Bookmark Button

ДАЛМАТИНЕЦ

Описание: Далматинецът е голямо, силно, мускулесто куче. Черепът му е толкова широк колкото и дълъг. Челото е плоско. Муцуната му е с почти същата дължина както и най-горната част на черепа.стопът е умерен, но добре очертан. Носната гъба може да бъде или черна, кафява (червеникавокафява), или синя или тъмно сива. Зъбите са с правилна ножицообразна захапка.средните по големина кръгли очи са или кафяви или сини или комбинация от двете. Ушите са разположени високо, падащи надолу, постепенно заострени към заобления край. Гръдният кош е широк. Опашката е по-дебела в основата и изтъняваща към края. Лапите са овални със сводести пръсти. Ноктите на пръстите са бели и/или черни при кучетата на черни петна и кафяви и/или бели при кучетата с червеникавокафяви петна. Късата козина има фини гъсти косъмчета. Симетричната козина главно е бяла с ясно очертани кръгли петна. Петната може да са черни или кафяви (червеникавокафяви), които са предпочитаните цветове по изложбите, но също така могат да бъдат лимоненожълти, тъмно сини, трицветни, кафяво/сиви с по-тъмни петна, само бели, или черни. Не всички от тези цветове са одобрени за изложби, но се срещат при породата. Колкото по-очертани и добре разпределени са петната, толкова по-високо оценено е кучето на изложбената арена. Малките кученца се раждат съвсем бели, а петната се появяват по-късно.

Темперамент: Далматинците са били обучавани да бягат след или близо до кола, теглена от коне, и затова са много издръжливи и енергични. Те не обичат да стоят просто така през целия ден без да правят нищо. Те са игриви, щастливи, безгрижни и много всеотдайни. Няма да се чувстват добре оставени цял ден на двора и за тях е известно, че копаят дупки с размер на кратер. Далматинецът обожава да играе с деца, но ако нямат достатъчно умствени и физически упражнения, може да станат нервни и твърде раздразнителни за малкото дете. Увеличаващата се енергия става причина умът им да стане нестабилен, а те да станат плахи, без достатъчно социализация. Разбират се добре с други животни, но без правилната връзка между човека и кучето, където човека ясно показва на кучето, че това да командва и да се бие е нежелано поведение, те могат да станат агресивни към непознати кучета. Доста интелигентни, те могат да бъдат непоколебими, ако почувстват, че собствениците им са смирени или безучастни при най-малката пречка, и/или стопанинът не общува правилно с кучето. В повечето случаи се справят добре с енергичните последователни тренировки. Далматинецът се обучава до висока степен на подчинение. Могат да бъдат обучени за отбрана и са добри кучета-пазачи. Половината от хората, които осиновяват малко кученце Далматинец, не ги държат повече от първата година. Младите Далматинци са много енергични и се нуждаят от силно ръководене и упражнения. Ако им осигурявате това, от което те инстинктивно се нуждаят, дневни разходки, при които кучето да върви близо до или след стопанина си, никога пред човека, който води и много строгото, но не грубо лидерство, ще го превърнат в страхотен домашен любимец и ще се успокои след няколко години. Хората, които ги пазят достатъчно дълго докато премине активния им период, се грижат те да бъдат доволни. Ако имате намерение да си купите малко Далматинче се уверете, че разполагате с време, властни сте и имате енергия за тях. Ако не можете да им осигурите това ще станат много нервни, трудни за управление и разрушителни. Ако сте активен човек, който има времето, и знае какво означава да си лидер на глутницата, тогава Далматинецът е може би за Вас.

Височина, Тегло:

Височина: мъжко куче: 50-60 см. Женско куче: 50-55 см.

Тегло: около 25 кг.

Здравословни проблеми: Глухотата при тази порода е относително висока, около 10-12% се раждат глухи. Малките Далматинчета трябва да бъдат подложени на BAER тест за глухота (тест за слух, който улавя електрическата активност в охлюва на ухото и в слуховите пътища в мозъка на същия принцип, по който антената улавя радио- или телевизионни сигнали или по който ЕКГ-то улавя електрическата активност на сърцето.) на около 6-седмина възраст, а напълно глухите кученца трябва да бъдат стерилизирани или кастрирани.

Условия за живот: Далматинецът не е идеалното животно за обитател на апартамент, освен ако не се извежда на активна разходка или да бяга по няколко пъти на ден. Те са много активни вкъщи и ще им се отрази добре поне среден по размер двор. Не са подходящи да живеят навън на студено.

Упражнения: Това е много енергично куче с огромна издръжливост. Имат нужда да бъдат извеждани на дневни, дълги, активни разходки или да ходи, където кучето да върви близо до или след лицето, което води. Никога да не е отпред, като интуицията да подсказва на кучето, че водачът върви начело и този водач трябва да е човекът. В допълнение, то се нуждае от множество удобни случаи да бяга, за предпочитане без каишка, на безопасно място. Ако допуснете тези кучета да се отегчат, и не ги разхождате всеки ден, могат да станат разрушителни и да започнат да проявяват редица поведенчески проблеми. Те обичат да бягат!

Живот: Около 10-12 години.

Размер на котило: Често голямо, не рядко имат до 15 малки в котило.

Грууминг: Далматинците сменят козина почти целогодишно, но по-обилно два пъти в годината. Сресвайте редовно, за да овладеете непрекъснатото падане на козина. Те не миришат на куче и за тях е известно, че са чисти и дори избягват локвите. Къпете само при необходимост.

Произход: Има абсолютно разногласие за произхода на тази порода. Кучетата на петна са известни в историята на Африка, Европа и Азия. Породата може да бъде свързана и с Пойнтера. Следи от кучетата на петна са намерени и в Египетските барелефи и гръцките фризи, така че това определено е древна порода. През 1700 година  куче, известно като Бенгалски Пойнтер, подобно на Далматинеца, е съществувало в Англия, което поставя под съмнение произхода на Далматинеца от Югославия. Някои твърдят, че Далматинецът е порода от Хърватско. Опитите да бъде призната за Хърватска порода са били отхвърлени, до 1993, когато Международната Федерация по Кинология най-накрая признава Хърватските корени на Далматинеца, въпреки че продължават да отричат Хърватските общоприети покровителствени права над породата. През Средновековието е използвано за ловджийско куче. Породата става популярна като далматинска порода куче през 1880-те. Подтичвали са близо до и сред конете и колите, на тях може много да се разчита за това да следват господаря си, да пазят колите и конете, докато господарят им е зает другаде.  Много издръжливи с огромна енергия, те са били в състояние лесно да издържат, когато господарят им върви пеш, на кон или в каруца. Всестранният Далматинец се е използвал за много нужди, като например талисман на пожарникарите, стоял е на пост, впрегателно куче, цирков изпълнител, ловец на вредители, птичар, ловджийско куче, пастир и като куче пазач.

Група: Ловджийско куче.

Прочетена 13994 пъти

Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна,  продава мъжки Кавалер Кинг Чарлз шпаньолчета Българч...

Средноазиатска овчарка - Продадени

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, Базар Левски маг. 18 и  кв.Възраждане 1 до бл.18 прод...

Токсични храни за кучета - Месо и риба

                Мазни/ Тлъсти меса – въпреки че наситените мазнини технически не са отровни храни ...

Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

                 Шоколад и какао – съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучета ...

Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Грозде и стафиди – изяждането на 4-5 зърна грозде или стафиди може да бъде отровно за 9 килогра...

Токсични храни за кучета - Съставки

  Ксилитол – подсладител без съдържание на захар, често срещан в дъвките без захар и бонбоните. М...

Хранене на малкото кученце

    Храненето с високо качествена кучешка храна е много важно за здравето и дълголетието на вашето...

Малкото кученце е в къщи

  Поздравления за вашето кученце! Горещо Ви препоръчваме да прочетете колкото се може повече информ...

Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Защо кучето ми си тръска главата през цялото време Повечето кучета тръскат главите си, тъй като ...

Лабрадор ретривър

  Породна група: спортни; Височина: от 56 см до 62 см. при холката; Тегло: от 25 кг. до 36 кг. П...

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е? Важно е както за вас, така и за бъдещи...

Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Какво трябва да знаем преди да си купим куче? Кученцето е живо същество, не е плюшена играчка! ...

Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

Мини шнауцер Увод Миниатюрният шнауцер, известен и като шнауцер – джудже и цвергшнауцер, е ниска и...

Белгийска овчарка Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа Породна група: овчарска; Височина: от 56 см до 66 см. при холката; Тегл...

Видове немски шпиц

Видове Немски шпиц   ·           Голям шпиц (Grossspitz); ·           Среден шпиц (Mittelspitz)...

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли Известни Кавалери в историята Един от най-известните Кавалер ...

Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, кв.Левски базар Левски маг.18 и кв. Възраждане 1 до б...

По - умни ли са котките от кучетата?

По-умни ли са котките от кучетата?   Древният въпрос Определено зависи кого ще попитате, но дали ...

Мини шпиц

Мини шпиц   Описание Мини шпицът се среща в голямо разнообразие от цветове на козината, включител...

Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

Зоомагазини "Зоомаркет Надя"- град Варна, базар Левски продава Чехословашки вълчак с родословие от...

 • Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Вторник, 16 Януари 2018 12:21
 • Средноазиатска овчарка - Продадени

  Събота, 24 Юни 2017 23:05
 • Токсични храни за кучета - Месо и риба

  Петък, 27 Ноември 2015 12:37
 • Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

  Петък, 27 Ноември 2015 12:17
 • Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:46
 • Токсични храни за кучета - Съставки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:15
 • Хранене на малкото кученце

  Неделя, 08 Февруари 2015 17:05
 • Малкото кученце е в къщи

  Четвъртък, 05 Февруари 2015 18:39
 • Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Вторник, 28 Октомври 2014 20:24
 • Лабрадор ретривър

  Петък, 20 Юни 2014 18:33
 • Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Събота, 17 Май 2014 13:12
 • Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Петък, 16 Май 2014 18:42
 • Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

  Понеделник, 17 Февруари 2014 19:50
 • Белгийска овчарка Малиноа

  Събота, 08 Февруари 2014 12:19
 • Видове немски шпиц

  Събота, 25 Януари 2014 17:14
 • Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

  Събота, 21 Декември 2013 11:50
 • Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Петък, 29 Ноември 2013 17:56
 • По - умни ли са котките от кучетата?

  Неделя, 13 Октомври 2013 20:26
 • Мини шпиц

  Събота, 25 Май 2013 09:40
 • Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

  Четвъртък, 16 Май 2013 12:31

Приятели