Чихуахуa - Chihuahua Избрана

Оценете
(12 гласа)
AddThis Social Bookmark Button

ЧИХУАХУА

 

Описание: Чихуахуа е миниатюрно дребно куче. Тялото е по-дълго, отколкото то е високо. Главата е правилно заоблена, ябълковидна, а муцуната е къса и заострена, с ясно определен стоп. Малките кученца имат меко място на върха на черепа, наречено „фонтанела“, която обикновено се затваря когато достигнат зряла възраст. Големите, кръгли очи са разположени добре настрани и са тъмни, рубинени, като могат да бъдат и по-светли при белите кучета. Изправените уши са големи. Недоразвитите палци на лапата могат да бъдат премахнати. Опашката е дълга, сърповидна, или навита над гърба или настрани. Козината може да бъде в два варианта: къса козина или дълга права козина. Всички окраски, и едноцветните, и тези на петна или изпръскани, са приети. Цветовете включват, но не се ограничават до, черно, бяло, кестеняво, сиво-бежово, пясъчно, сребристо, синкаво, черно & светлокафяво и наполовина оцве тено                                                                    

                                                                                  .

Темперамент: Чихуахуато е добро куче за компания. Смели, извънредно жизнени, горди и авантюристични, те обичат привързаността. Храбри, весели и живи. Чихуахуатата могат да бъдат със силна воля, ако липсва подходящо човешко ръководство. Те са предани и се привързват към собствениците си. Някои обичат да ближат лицата на стопаните си. Социализирайте ги добре. За някои, те могат да бъдат трудни за дисциплиниране, но те са интелигентни, учат бързо и реагират добре на правилната, стабилна, но спокойна, позитивна тренировка с която заяква. За тях е трудно да пазят от крадци. Не оставяйте Чихуахуато да прави неща, които не бихте разрешили и на голямо куче (Синдромът на малкото куче), като например скачайки на хора. Макар че е мило за едно 2-килограмово миниатюрно куче да сложи лапите си на крака ви, когато се приберете от работа в къщи, с това то си позволява господстващо поведение. Ако позволите на малкото куче да бъде вашия „водач на глутницата“, то ще развие много поведенчески спорни въпроси като ревност, агресия към други кучета и понякога към хора, и ще станат безспорно подозрителни към хора с изключение на собствениците им. Когато са в присъствието на непознати, ще започнат да следват всяко движение на стопанина си, спотайвайки се колкото е възможно. Чихуахуа, което е лидер над стопаните си, може да посегне на деца. Тази порода в повечето случаи не се препоръчва за деца, не защото не са добри с тях, а защото повечето хора се отнасят с Чихуахуато различно от както биха се отнесли с голямо куче, което става причина да се превърне в несигурно. Заради размера си тази порода е склонна да се вдетинява и неща, които ние хората смятаме за лошо поведение при големите кучета, намираме за мило при малкото кученце. Малките кученца предпочитат да бъдат разхождани по-малко, и както хората предполагат за тях е достатъчна разходка малко да побягат през деня. Все пак една разходка осигурява повече от тренировка. Тя осигурява умствено стимулиране, и задоволява миграционния инстинкт, който имат всички кучета. Заради това, дребните породи като Чихуахуа са склонни да бъдат раздразнителни, джафкащи, предпазливи и несигурни с деца и хора, които не познават. Чихуахуатата, които са доминиращи са склонни да бъдат доста агресивни към кучета. Стопанин, който осъзнае това и се отнася към Чихуахуато не по-различно откакто би се отнасял към голямо куче, ставайки ясен доминант, ще изкара различен, по-очарователен характер от това невероятно малко куче, като открие, че е добра компания за малко дете.

                                                                             

Височина, Тегло:

Височина: 15-23 см.

Тегло: 1-3 кг.

Здравословни проблеми: Предразположени към ревматизъм, изпъкнала коленна става, простуди и проблеми с венците. Също така сухота на роговицата на окото и вторична глаукома, се отнасят за изпъкналите им очи. Бързо напълняват. Внимавайте за отровни продукти като шоколад или тор. Това е много дребна порода и няма да отнеме много докато се натровят. Чихуахуатата често се раждат чрез цезарово сечение, защото малките се раждат с относително големи глави. Податливи на фрактури и други инциденти през ранните им години. Някои Чихуахуата имат фонтанела, незатворена част на черепа, която може да остане отворена за цял живот. Това предразполага кучето към наранявания. Имат склонност към хриптене и хъркане заради малката им къса муцуна. Предразположени към стрес, причинен от стремежа на собствениците да се държат с тях като с малки бебета. Всички кучета, дори и миниатюрните, имат нужда да усещат, че собствениците им са хора със силен дух, способни да се справят с цялата глутница.

Условия на живот: Те са добри малки кученца за живот в апартамент. Чихуахуато обича топлото време и не харесва студа. Те се нуждаят от пространство също като всяко друго куче. Това, че са малки кученца не означава, че трябва да бъдат държани в малко помещение.

Тренировка: Въпреки че е изкушаващо да носите със себе си тези нежни създания, те са активни малки кученца които се нуждаят от всекидневна разходка. Докато си играят, те се грижат за много от потребностите им за тренировка, все пак като и при всички породи, играта няма да задоволи първоначалния им инстинкт за разходка. Кучета, които не ходят всеки ден на разходка по всяка вероятност ще проявят редица поведенчески проблеми, също така и нервни изблици. Ще се радват и добре да се налудуват без каишка на безопасно открито място, като например голямо ограждение на двора.

Живот: Около 15 или повече години.

                                                                              

Грууминг: Гладката, късокосместа козина трябва нежно да се сресва от време на време или просто да се избърше отгоре с влажна кърпа. Дългата козина трябва да се сресва всеки ден с четка с мек косъм. Къпете и двата вида около веднъж на месец, като внимавате да не влезе вода в ушите. Проверявайте ушите периодично и подрязвайте ноктите. При тази порода няма обилен косопад.

                                                                              

Произход: Това е най-старата порода на Американския континент и най-дребната порода в целия свят. Родом е от Мексико, където е получило името си от Мексиканския щат Чихуахуа. Донесено е в Европа в края на деветнадесети век. Кои, породи са били използвани да се опознае тази неясна порода, някои твърдят че произлиза от лисицата Фенек (вид дребна лисица с отличителни големи уши). Кучетата са били посветени на индийските народи, които са били заселени по времето преди откриването на Америка от Колумб, и са били известни животни при аристокрацията. Кучетата се ценят много заради размера им и са високо оценявани от хора, които отглеждат кучета, когато тежат под 1.3 кг.

cпoдeлянe в coциaлни мpeжи

Прочетена 13473 пъти

Медия

Чихуахуа

Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна,  продава мъжки Кавалер Кинг Чарлз шпаньолчета Българч...

Средноазиатска овчарка - Продадени

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, Базар Левски маг. 18 и  кв.Възраждане 1 до бл.18 прод...

Токсични храни за кучета - Месо и риба

                Мазни/ Тлъсти меса – въпреки че наситените мазнини технически не са отровни храни ...

Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

                 Шоколад и какао – съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучета ...

Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Грозде и стафиди – изяждането на 4-5 зърна грозде или стафиди може да бъде отровно за 9 килогра...

Токсични храни за кучета - Съставки

  Ксилитол – подсладител без съдържание на захар, често срещан в дъвките без захар и бонбоните. М...

Хранене на малкото кученце

    Храненето с високо качествена кучешка храна е много важно за здравето и дълголетието на вашето...

Малкото кученце е в къщи

  Поздравления за вашето кученце! Горещо Ви препоръчваме да прочетете колкото се може повече информ...

Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Защо кучето ми си тръска главата през цялото време Повечето кучета тръскат главите си, тъй като ...

Лабрадор ретривър

  Породна група: спортни; Височина: от 56 см до 62 см. при холката; Тегло: от 25 кг. до 36 кг. П...

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е? Важно е както за вас, така и за бъдещи...

Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Какво трябва да знаем преди да си купим куче? Кученцето е живо същество, не е плюшена играчка! ...

Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

Мини шнауцер Увод Миниатюрният шнауцер, известен и като шнауцер – джудже и цвергшнауцер, е ниска и...

Белгийска овчарка Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа Породна група: овчарска; Височина: от 56 см до 66 см. при холката; Тегл...

Видове немски шпиц

Видове Немски шпиц   ·           Голям шпиц (Grossspitz); ·           Среден шпиц (Mittelspitz)...

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли Известни Кавалери в историята Един от най-известните Кавалер ...

Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, кв.Левски базар Левски маг.18 и кв. Възраждане 1 до б...

По - умни ли са котките от кучетата?

По-умни ли са котките от кучетата?   Древният въпрос Определено зависи кого ще попитате, но дали ...

Мини шпиц

Мини шпиц   Описание Мини шпицът се среща в голямо разнообразие от цветове на козината, включител...

Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

Зоомагазини "Зоомаркет Надя"- град Варна, базар Левски продава Чехословашки вълчак с родословие от...

 • Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Вторник, 16 Януари 2018 12:21
 • Средноазиатска овчарка - Продадени

  Събота, 24 Юни 2017 23:05
 • Токсични храни за кучета - Месо и риба

  Петък, 27 Ноември 2015 12:37
 • Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

  Петък, 27 Ноември 2015 12:17
 • Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:46
 • Токсични храни за кучета - Съставки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:15
 • Хранене на малкото кученце

  Неделя, 08 Февруари 2015 17:05
 • Малкото кученце е в къщи

  Четвъртък, 05 Февруари 2015 18:39
 • Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Вторник, 28 Октомври 2014 20:24
 • Лабрадор ретривър

  Петък, 20 Юни 2014 18:33
 • Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Събота, 17 Май 2014 13:12
 • Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Петък, 16 Май 2014 18:42
 • Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

  Понеделник, 17 Февруари 2014 19:50
 • Белгийска овчарка Малиноа

  Събота, 08 Февруари 2014 12:19
 • Видове немски шпиц

  Събота, 25 Януари 2014 17:14
 • Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

  Събота, 21 Декември 2013 11:50
 • Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Петък, 29 Ноември 2013 17:56
 • По - умни ли са котките от кучетата?

  Неделя, 13 Октомври 2013 20:26
 • Мини шпиц

  Събота, 25 Май 2013 09:40
 • Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

  Четвъртък, 16 Май 2013 12:31

Приятели