Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654
Print this page

Декоративни кокошки Копринки - Silkie Featured

Rate this item
(18 votes)

КОПРИНКИ

 

ПИЛЕТА С ВЪЛНА

Копринките са много необикновена порода пилета, която има пера, приличащи на вълна. Те почти приличат на някаква порода заек или друго животно. Това е пиле, което няма да имате нищо против да гушкате и за щастие повечето Копринки са толкова добродушни, че няма да имат ни най-малко против. Копринките са мили, дружелюбни пилета, което ги прави чудесно домашно животно за почти всеки.

ОПИСАНИЕ НА КОПРИНКИТЕ

Размер на Копринките

Копринките в Америка са съвсем малки пилета, колкото размера на заек. Наричат ги „bantam“ – дребна порода кокошки (миниатюрни), но в други страни това не е напълно вярно. Това е така, защото в другите страни има два размера Копринки. Един вид, който е наистина миниатюрен вариант, те са малко по-малки от нашите и стандартен вид, при който са малко по-големи от нашите. Като цяло, Копринките са съвсем дребна, компактна порода с къси крака и заоблено тяло.

Перата на Копринките

Копринките имат пера, различни от на повечето пилета, това им придава този „вълнен“ външен вид. Нормалните пера имат определени части. От двете страни на главния ствол на перото се занизват неща, които приличат на гъсти влакънца, тези влакънца се наричат брада и при повечето пера брадите изглеждат добре оформени и прави. Ако наистина се вгледате добре може да забележите, че тази брада се разклонява към неща, наречени „barbules. Тези “barbules” от двете страни са с мънички кукички, наречени “barbucels”, които действат като велкро и поддържат перото гладко и право. Играли ли сте някога с перо, когато сте били малки? Разделяйки на две късите парченца, приглаждайки ги след това и възхищавайки се отново на начина, по който изглежда непокътнато и безупречно?

Перата на Копринките са различни от нормалните пера, на тях им липсват “barbucels”, велкрото, което поддържа повечето пера в този спретнат, гладък вид. Това позволява на частите на перото да се разпределят на кичури и придава на Копринките неподредения и вълнен вид. Перата на Копринките са по-скоро като лека перушина, пухкав мъх под перата, който повечето птици имат.

Гребенът на Копринките

Копринките имат закачлива малка туфа от пера на главата си. Тази малка туфа пера рано или късно ще израсте и малко по малко ще се заизвива около лицата им. Малката купчина пера на върха на главата на Копринките крие тайна. Под перата Копринките имат т.нар. сводест череп. Хубавите изложбени пилета и някои квафилицирани за домашни любимци Копринки имат черепи, които в действителност се извиват във формата на дъга на върха на главите им. Това оставя уязвимо място на върха на главите им. Здрави и силно клъвване по върха на главата на Копринките от друго пиле всъщност може да причини неврологична щета или дори да ги убие.

Красива качулата Копринка

Зрението на Копринката

Копринките често имат затруднено зрение. Пухкавата им перушинеста качулка и други пера по лицето понякога напълно закриват очите им. Развъдчиците на Копринки се справят с това по един от двата начина. Те подстригват или оскубват перата от лицето на Копринката, ако не е необходимо да бъде в най-добра форма за изложба. Или другото нещо, което могат да направят, е да прикрепят назад качулката чрез панделка за коса. Ако се направи внимателно това може да не увреди перата, но въпреки това все пак пилето ще може да вижда.

Лицето на Копринката

Копринките се срещат в две разновидности, брадати и без брада. Това е точно както звучи, някои Копринки имат група пера по гушата си, която прилича на брада, други Копринки нямат такава. Точно това е физическото преимущество според което развъдчиците определят кои да отглеждат, докато други хора харесват допълнителната пухкавост – брадата, добавена към лицето на Копринките, други обаче не я харесват.

Копринките имат чернеещо лице

Копринките са забележителни и по друг начин. За разлика от повечето пилета, живеещи в задния двор, които имат жълто лице или дори пилетата, които имат по-тъмно лице, Копринките имат чернеещо лице. Лицето им е много тъмно, което ги прави известни с изяществото си в някои азиатски страни. Това също така ги прави забележително оцветени. Ако перата са черни, черното лице отдолу прави перата да изглеждат по-черни. Ако Копринката е бяла, черното чело отдолу прави бялото по-дълбоко и перата изглеждат дори по-бели. Като цяло всички цветове изглеждат по-добри с черно чело.

Освен това Копринките имат тъмни, възмораво черни гребени и обици, нюанс, наречен „черница“. Това може да те затрудни да видиш лицето й, но това ги прави още по-симпатични.

Краката на Копринката, покрити с пера

Копринките имат крака, покрити с пера. Копринките дори имат пера, които израстват от краката им. Въпреки тази добавка към цялата очарователност на Копринките покрити с перушина, може да възникне проблем ако редовно ходят по кални терени или нямат решетка отдолу в клетката. Те ще почистват тези пера, както почистват и всичките си пера, но при изложбените птици трябва да се пазят чисти и без мръсотия перата по краката. Дори и да не ходят по изложби е най-добре да отглеждате Копринките в някакво чисто пространство и да им осигурите прът, на който да спят през нощта, така че перата им да останат малко по-чисти.

Петте пръста на Копринките

За разлика от повечето пилета, които имат четири, Копринките имат пет пръста на всеки крак. Тези Копринки имат правилни крака, но генът на пръстите е много неясен и някои Копринки се раждат с по-къси пръсти или най-често срастнати или недоразвити пръсти. За животното това не е от голямо значение, но развъдчиците на Копринки трябва да поработят здраво за да са сигурни, че Копринките им имат точния брой пръсти, което да ги предпази от дисквалификации, ако ходят по изложби. Повечето Копринки, излюпени в инкубатор, са по-ниско качествени и болшинството са с неправилни пръсти.

Кукуригането на мъжките Копринки

Малките пилета в действителност кукуригат силно, въпреки че за щастие кукуригането на Копринките не е близко до оглушителното и остро като на повечето дребни породи кокошки кукуригане.

Летенето на Копринката

И така, Копринките не са известни с полета си. В най-добрия случай, обикновено е по-скоро овладяно падане, макар че някои Копринки се справят добре. Винаги е по-добър вариант да сложиш на Копринките прътове ниско, за да могат да стават и слизат без да се напрягат. Също така никога не пускайте Копринка на земята, в случай че може да се нарани. По-добре я пуснете внимателно. Всички Копринки са способни да летят, но това им отнема доста енергия, затова повечето не си правят труда.

Характер на Копринката

Копринките са с един от най-добрите характери от всички пилета. Извънредно безгрижни и добродушни, Копринките са страхотни домашни любимци, дори и за тези, които не са привикнали към пилета. Това става причина Копринките да са едни от най-често срещаните пилета за децата и зоологическите градини. Копринките ще ви позволят да правите почти всичко с тях. Някои хора дори ги възпитават да ходят на каишка, да се возят в колата и да ги водят навсякъде със себе си. Макар и да не са една от най-интелигентните породи пилета, Копринките компенсират с това, че са най-кротки и очарователни.

Женската Копринка

Женските Копринки често са чудесни майки, който обичат да мътят яйцата си, дори и тези, които не са плодовити.

Очаквайте продължение!!!

Read 24930 times

Latest from

Media

Копринка като домашен любимец