Токсични храни за кучета - Съставки Избрана

Оценете
(1 глас)
AddThis Social Bookmark Button

 

Ксилитол – подсладител без съдържание на захар, често срещан в дъвките без захар и бонбоните. Може да се открие и в пастата за зъби, печените изделия и някои диетични храни. За кучетата е токсичен, тъй като стимулира панкреаса да отделя инсулин, което води до хипогликемия (ниска кръвна захар) и чернодробна недостатъчност. Само 2 дъвки могат да предизвикат хипогликемия на едно 9 килограмово куче. А една цяла опаковка дъвки може да предизвика увреждане на черния дроб. Признаците за токсичност се появяват в рамките на 30 до 60 минути.

Симптоми: повръщане, сънливост, слабост, пияна походка, колапс и припадъци.

Възможни последствия: хипогликемия, чернодробна недостатъчност, трайно увреждане на черния дроб, смърт.

Какво да направите: Изисква се бързо действане. Заведете незабавно домашния си любимец при ветеринар или спешна клиника. Ветеринарят може да предизвика повръщане или на извърши стомашна промивка. Кучето ще трябва да бъде лекувано интравенозно с декстроза (захар) и да бъде следено внимателно през следващите няколко дни. Ако лечението започне достатъчно рано, при много кучета се наблюдава подобрение с поддържащи грижи, макар че уврежданията на черния дроб могат да бъдат трайни.

Сода бикарбонат, бакпулвер – трябва да бъдат поети големи количества за да имат токсичен ефект (в зависимост и от размера на кучето). Обикновено, тези смеси освобождават газове когато си взаимодействат с влага и топлина (какъвто е и стомаха на вашето куче). Тази реакция може да доведе до електролитен дисбаланс (нисък калий, нисък калций и/ или висок натрий), мускулни спазми и/ или конгестивна сърдечна недостатъчност. За щастие, кучетата по принцип не намират тези съставки за много апетитни.

Симптоми: мускулни спазми и/ или конгестивна сърдечна недостатъчност.

Възможни последствия: мускулни конвулсии (гърчене), конгестивна сърдечна недостатъчност.

Какво да направите: Ако смятате, че кучето ви е поело токсично количество, заведете го на ветеринарен лекар.

Индийско орехче – може да причини треперене, гърчове и смърт. Индийското орехче причинява увреждане на централната нервна система на кучето. Не е известно точното количество, което може да предизвика остра реакция, но най-общо казано е необходимо да бъдат погълнати големи количества (следва да се има предвид размера на кучето по отношение на погълнатото количество). Въпреки това някои кучета са по-чувствителни към тази съставка отколкото други. Но не е известно какво количество от съставката действа токсично. Ако не се предприемат мерки, отравянето на кучето с индийско орехче може да бъде с фатален край.

Симптоми: треперене, мускулни спазми и гърчове.

Възможни последствия: тежко боледуване, смърт.

Какво да направите: Aко кучето ви погълне голямо количество, го наблюдавайте и в случай на съмнение или ако кучето прояви някакви симптоми, го заведете на ветеринар.

Сол – яденето на твърде много сол предизвиква прекалена жажда и уриниране при кучето, и въпреки че може рядко да се случи, води до отравяне с натриеви йони. Отравянето с натриеви йони ограничава количеството на вода и кислород в тялото. Когато куче е с диагноза епилепсия без известна причина, причината може да бъде сол.

Симптоми: повръщане, диария, депресия, треперене, повишена телесна температура, гърчове, бъбречна недостатъчност. Това може да причини дори смърт.

Какво да направите: Заведете кучето при ветеринарен лекар. В зависимост от степента на отравяне, на кучето може да се даде антибиотик и лекарство за спиране на повръщането, за спиране на гърчовете. Може да бъде предписана интравенозна терапия за повишаване притока на кислород  и промиване на високото съдържание на сол от кръвта.

Сурова мая/ сурово тесто с мая – когато е сурово, тестото произвежда етанол, подобен на алкохола.

Симптоми: успокояване, депресия, летаргия, слабост, пияна походка и хипотермия.

Възможни последствия: чернодробна недостатъчност, кома, гърчове и смърт.

 

Какво да направите: Необходима е бърза намеса. Заведете животното колкото може по-бързо при ветеринар или спешна клиника. Ветеринарят ще го лекува интензивно с терапия с течности и медикаменти.

Прочетена 3429 пъти

Приятели