Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки Избрана

Оценете
(1 глас)
AddThis Social Bookmark Button

 

Грозде и стафиди – изяждането на 4-5 зърна грозде или стафиди може да бъде отровно за 9 килограмово куче, макар че точната отровна доза варира при различните кучета. Признаците за натравяне се появяват в рамките на 24 часа, като могат да започнат да се проявяват до няколко часа.

Симптоми: повръщане, загуба на апетит, диария, болки в корема, намаляване на уринирането, слабост и пияна походка.

Възможни последствия: Може да се причинят необратими увреждания на бъбреците, което е възможно да доведе до смърт.

Какво да направите: Заведете животното при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарят може да започне с предизвикване на повръщане, или промиване на стомаха. Лечението включва агресивна поддържаща терапия – терапия с течности и лекарства.

Авокадо (цялото растение: листа, плод, семена и кора) – съдържа персин, който може да предизвика повръщане и диария при кучетата, а също и затруднено дишане, събиране на течност в гръдния кош, корема и сърцето, или панкреатит. Не се дискутира дали месестата част и сока са отровни за кучетата, няма никакви научни заключения до този момент. Имайте предвид, че месестата част на авокадото и сока му се използват в някои продукти и храни за кучета.

Симптоми: проблеми с дишането (загуба на въздух, хрипове), повръщане, диария, назална конгестия (запушен нос), натрупване на течност в областта на сърцето и гърдите на кучето.

Възможни последствия: панкреатит, недостиг на кислород водещо до смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарният лекар може да започне с предизвикване на повръщане или с промивка на стомаха. Лечението включва агресивни поддържащи грижи, включващи терапия с течности и медикаменти.

Лук, чесън, див лук – могат да причинят разрушаване на червените кръвни телца, известно като Heinzbodyanemia, вид хемолитична анемия. Не е установено точното количество, нужно за появата на анемия. Но по отношение на чесъна, ако кучето ви консумира 1 чаена лъжичка за 4,5 кг телесно тегло, това може да унищожи червените му кръвни телца. Отровна реакция може да възникне от суров, варен или сушен лук, чесън, див лук, включително тези под прахообразни и дехидратирани форми. Избягвайте всички храни, съдържащи лук или лук под различни варианти.

Симптоми: бледи венци, учестено сърцебиене, слабост и летаргия, повръщане, диария, и кървава урина.

Възможни последствия: може да предизвика необратими увреждания на бъбреците, смърт.

Какво да направите: Заведете любимеца ви при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарният лекар може да назначи преливане на кръв и/ или кислород, последвано от лечение с течности.

Доматени растения (неузрели домати или растителната част) – доматите съдържат томатин, алкалоид свързан със соланина и атропина. С узряването на плода, томатинът е метаболизирал. Ето защо, узрели, червени домати няма вероятност да навредят на куче, когато ги яде.

Доматените растения (лозите, стъблата и листата) обаче, са токсични и могат да предизвикат сериозни симптоми, ако се изядат.

Зелени, неузрели домати също могат да бъдат потенциално опасни, но съдържат по-малко от токсичните химикали – томатин и атрофин – отколкото растителните части, те могат да причинят стомашно разстройство.

Атрофинът е концентриран в лозите и листата на доматеното растение и може да причини разширени зеници, треперене и сърдечни аритмии. Томатинът предизвиква аномалии с нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Симптоми: треперене, гърчове, сърдечни аритмии. Клиничните признаци на отравянето с томатин включват летаргия, лигавене, затруднено дишане, колики, повръщане, диария или запек, широко-разширени зеници, парализа, сърдечни последици, признаци на централната нервна система (напр. атаксия (проблеми с координацията), слабост в мускулите, треперене, гърчове), последвани от холинестеразно задържане, кома и смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Сурови и зелени картофи – яденето на картофи, които са зелени или имат характерен зелен ръб между кората и вътрешността, могат да бъдат токсични, заради соланин алкалоидите, които могат да причинят натравяне със соланин. Симптомите на поглъщане на соланин включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, сърдечна дисритмия, главоболие и световъртеж.

Ето защо зелени картофи не бива да се ядат от хора или кучета, тъй като те могат да се разболеят. Суровите картофи съдържат и оксалати (като доматите), към които кучетата могат да реагират. Оксилатите могат да предизвикат отклонения в нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Забележка: Варените картофи са подходящи за кучетата и могат да се открият в много търговски храни за кучета.

Симптоми на оксилатите: треперене, гърчове, сърдечни аритмии.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Ревен – подобно на доматите и суровите картофи, ревенът съдържа оксилати, които предизвикват отклонения в нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Симптоми: треперене, гърчове, сърдечни аритмии.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Гъби (диви/ отровни) – някои гъби (не всички!) може да съдържат токсини и са много опасни за кучета, а в най-лошите случаи могат да доведат и до смърт.

Обичайно белите гъби са безопасни за ядене от кучета и не се смятат за опасна храна за тях. Въпреки това, дивите гъби в повечето случаи са отровни.

По-голяма част от случаите на отравяне с фатален край са от гъбата зелена мухоморка, която за щастие не се използва за готвене. Най-добре е да считате всички диви гъби за потенциално отровни за кучета.

Симптомите са в зависимост от вида гъба. Могат да включват: аномалии на нервната система, тревожност, безпокойство, забавена сърдечна честота, затруднено дишане, уриниране, слюнкоотделяне, диария, припадъци, кома, повръщане.

При отравяне със зелена мухоморка симптомите включват: обилна кървава диария, гадене и повръщане, болки в корема, дехидратация, треска и сърцебиене, което трае около 24 часа.Следва смърт в рамките на 3 до 7 дни.

Възможни последствия: увреждане на органи (включително бъбреци, черен дроб, мозък), припадък, кома, повръщане и смърт.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар незабавно. Ако е възможно вземете проба от гъбата, която кучето ви е яло, за да се идентифицира вида гъба. Не съхранявайте гъбата в найлонова торба. Използвайте хартиена торба или влажна хартия.

Костилки от плодове и семена – семена от ябълки, костилки от череши, праскови и сливи съдържат токсичен цианид, който е отровен за кучета. Освен това, костилките и семената могат да причинят запушване на червата.

Признаците на запушване на червата включват: анорексия, повръщане, диария, болка в корема, летаргия, липса на апетит, подуване на корема, повишена температура, дехидратация и шок. Без лечение, смърт настъпва в рамките на 3 до 4 дни.

Симптомите на отравяне с цианид включват: разширени зеници, схващане, хипервентилация, шок, повръщане, задъханост, сърдечни аритмии, кома, възпаление на кожата.

Възможни последствия: забавяне на сърдечната дейност, кома, смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец във спешен ветеринарен кабинет веднага. В някои случаи има налични противоотрови. Другите лечения включват терапия с кислород, течности и поддържащо лечение.

Семена от райска ябълка – могат да причинят възпаление на червата, водещо до ентерит.

Симптоми: диария и евентуално висока температура.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец във спешен ветеринарен кабинет веднага. В някои случаи има налични противоотрови. Другите лечения включват терапия с кислород, течности и поддържащо лечение.

Дървесните ядки, като орехи, фъстъци и Бразилски ядки – често са замърсени с много ниски нива на отровния афлатоксин. Въпреки че нивата са безопасни за хората, кучетата са силно чувствителни към тази отрова, и дори и ниските нива на афлатоксин могат да бъдат изключително токсични и да доведат до усложнения като гастроентерит.

Другите разновидности на ядките като орехите могат да причинят различни у различните кучета заболявания и натравяния. Ядките съдържат и високи нива на фосфор, които причиняват образуването на камъни в пикочния мехур у кучетата.

Фъстъченото масло (безсолно) не е токсично за кучетата, въпреки че фъстъците сами по себе си могат да доведат до проблеми.

Симптомите на натравянето с афлатоксин включват: загуба на апетит, летаргия, повръщане, оранжево оцветяване на урината и жълтеница, чернодробна недостатъчност, повръщане, примесено с кръв и кървави или черни изпражнения.

Възможни последствия: афлатоксинът причинява тежка хепатоцелуларна некроза (остра чернодробна недостатъчност) в рамките на 72 часа.

Симптомите на гастроентерит включват: постоянно повръщане (понякога може да се забележи жлъчна течност в повръщаното), дехидратация и водниста диария. Летаргия, загуба на апетит, непрестанна болка в стомаха и обща отпадналост.

Симптомите на камъни в пикочния мехур включват: затруднено уриниране, често и слабо уриниране, кървава урина, болезнено уриниране. Това води до запушване на уринарния тракт заради камъни в пикочния мехур.

Тези серии могат да са или остри (краткотрайни) или да траят в продължение на няколко дни.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар за незабавно лечение.

Ядки от макадамия – като цяло консумацията не би била фатална, но може да доведе до заболяване на кучето ви. Не е известен токсинът в ядката. Поглъщането на само една шепа ядки може да предизвика нежелани реакции. Само шест ядки от макадамия могат да предизвикат двигателни затруднения у кучетата. Токсичността обикновено се проявява в рамките на 6 до 24 часа.

Симптоми: повръщане, слабост, депресия, липса на енергия, пиянска походка, ставна/ мускулна болка, и подуване на ставите, треперене, атаксия (нарушена координация), хипертермия, болка в корема.

Възможни последствия: силно заболяване. Може да се изисква хоспитализация.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар, ако симптомите не отслабнат или ако е изядено голямо количество ядки. Кучетата обикновено се лекуват симптоматично и се възстановяват без последици в рамките на 1 до 2 дни. Може да се препоръча болнично лечение за кучета, които заболяват сериозно.

 

 

Прочетена 26793 пъти

Приятели