Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна Избрана

Оценете
(1 глас)
AddThis Social Bookmark Button

 

              

Шоколад и какао – съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучета и засяга сърцето, белите дробове, бъбреците и централната нервна система. Чистият шоколад или много тъмният шоколад е много токсичен, докато от по-разредените форми, като млечен шоколад или какаово масло е нужно да се изяде много повече, за да причинят вреда. Едно 9-килограмово куче може да бъде натровено след консумацията на около 56 грама чист шоколад, но са нужни около 566 грама млечен шоколад за да причинят сериозни щети. Обърнете внимание: някои кучета може да са по-чувствителни и да реагират на по-малки количества отколкото посочените по-горе.

Симптоми: хиперактивност, възбуда, треперене, гърчове, повръщане, диария, нарушена сърдечна честота, пиянска походка, хипертермия и кома.

Възможни последствия: увреждане на сърцето, белите дробове, бъбреците, и кома или смърт.

Какво да направите: Веднага заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар. Ветеринарят може да предизвика повръщане или да извърши стомашна промивка. Може да се назначи активен въглен заедно с агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Кофеин (кафе, чай) и кофеинсъдържащи напитки (като енергийни напитки) – подобно на токсичния химикал теобромин, съдържащ се в шоколада, кофеинът може да увреди сърцето, белите дробове, бъбреците и централната нервна система. За фатална доза се счита около 150 мг/ кг телесно тегло. За пример ще кажем, че инстантното кафе съдържа над 60 мг кофеин в една чаена лъжичка. Така че, фаталната доза за едно 6.8 кг куче би била 17 чаени лъжички инстантно кафе. От по-силните кафета като турско кафе, цедено кафе, и енергийни напитки, е достатъчно по-малко количество, за да е токсично.

Симптоми: хиперактивност, възбуда, безпокойство и повръщане. Те могат да бъдат последвани от задъхване, слабост, ускорен сърдечен ритъм, пиянска походка, потръпване на мускулите и конвулсии.

 Възможни последствия: увреждания на сърцето, белите дробове, бъбреците, инфаркт, кома или смърт.

Какво да направите: Веднага заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар, ако се съмнявате, че е поел токсична доза. Ветеринарният лекар може да предизвика повръщане или да извърши стомашна промивка. Може да се назначи активен въглен заедно с агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Алкохол – съдържа етанол, сериозен токсичен химикал, причиняващ проблеми с централната нервна система и респираторна депресия. Дори малки количества от етанола могат да имат токсичен ефект. Етанолът бързо се абсорбира от кучето, затова е наложително бързо да се предприеме медицинска помощ. Предизвикването на повръщане обикновено не е от полза.

Симптоми: успокояване, депресия, летаргия, слабост, пиянска походка и хипотермия.

Възможни последствия: интоксикация, чернодробна недостатъчност, кома, гърчове и смърт.

Какво да направите: Необходима е бърза намеса. Заведете домашния ви любимец колкото се може по-скоро при ветеринарен лекар или в спешна клиника. Ветеринарният лекар ще предприеме агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Бира и хмел – хмелът се използва при варенето на бира. Токсичност може да се получи както преди, така и след като хмелът бъде използван при варенето. Кучетата особено обичат хмел, накиснат в сладка вода. Хрътките и лабрадорите са особено чувствителни към отравяне с хмел. Малки количества хмел могат да предизвикат реакция.

Симптоми: силна хипертермия, нивата на въглероден диоксид в кръвта се повишават драстично, висока температура, тежко дишане, ускорен сърдечен ритъм.

Възможни последствия: опасна треска, натравяне на кръвта, смърт.

 

Какво да направите: Нужна е бърза намеса. Заведете домашния ви любимец колкото се може по-скоро при ветеринарен лекар. Вероятно ветеринарният лекар ще предизвика повръщане и ще предприеме агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Прочетена 3425 пъти

Приятели