Warning: Declaration of JParameter::loadSetupFile($path) should be compatible with JRegistry::loadSetupFile() in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/html/parameter.php on line 0

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652

Warning: preg_replace(): The /e modifier is no longer supported, use preg_replace_callback instead in /home/zoomvwbf/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 654
Print this page

Какво куче да си изберем? Featured

Rate this item
(2 votes)

Какво куче да си изберем?

Един, не маловажен въпрос — от многобройните и разнообразни породи кучета каква да се избере. Това е много важно и трябва да се съгласува с всички членове на семейството. Естествено е да изберете такава порода, която най-подхожда за вашите условия и която ви харесва най-много. А за да направите най-правилно избора си, предварително трябва да се посъветвате със специалисти за всичко, което ви интересува по въпроса. Много добре би било да се запознаете и с подходяща литература. Можете да поговорите и с приятели и близки, които притежават кучета от дълги години и имат натрупан опит и умение в отглеждането им при домашни условия. След като сте се запознали с особеностите на някои породи, по-специално на декоративните, спрете се на тази от тях, която най-много ви харесва. Съветваме ви при избора на куче да подхождате с чувство на отговорност към задължението, което поемате, да си дадете сметка за решителната стъпка, която сте замислили да направите в живота си. Оценете обективно възможностите си и не се подавайте на модни увлечения или на първите впечатления от случайно срещнато куче на улицата, или от това, което притежават приятели или близки. 
Вашият стил на живот, активността, възрастта и нуждите ви ще определят правилното решение на въпроса за породата. Освен това много важно е какво ще бъде предназначението на кучето — домашно-декоративно, домашно, но отглеждано на двора, пазач или ловджийско. В случая става дума най - вече за домашните декоративни кучета. 

Практиката показва, че при нашите условия на живот, особено в по-големите градове, не всеки може да си позволи да отглежда в жилището си едро животно, например коли, дог, овчарка. Те изискват специални грижи, всекидневна продължителна и енергична разходка, значителни количества храна, а някои от тях и редовни тренировки. Освен това физически са силни и по-трудно могат да се удържат от вас, децата, при разходка и особено при среща на улицата с други кучета. Голямото куче се нуждае от по-широко пространство и в малко жилище няма да бъде щастливо.

От породите декоративни кучета, удобни за отглеждане в домашни условия, най-подходящи са малките и средно големите — болонки, пекинез, японски хин, дакел, пудел, чихуахуа, пинчер, йоркшир териер, екай териер, кокер шпаньол и др. Всички животни от тези породи много отдавна се отглеждат само при домашни условия и проявяват към стопаните си разбиране, лесно свикват да пазят чистота в дома като извършват физиологичните си нужди навън или на определено място, най-често на терасата, в тоалетната или в банята, което, разбира се, не е съвсем желателно. Но във всички случаи трябва да се знае, че голямото куче изисква големи, грижи, а малкото по - малки.

За да бъдете улеснени още повече в избора си, ще припомним и някои от характерните особености на различните породи кучета. Териерите се чувстват добре и в по-шумните домове. Болонките, чихуахуа, японският хин и той-териерът по-трудно понасят общуването с малки деца и тяхното желание за непрекъснати игри и закачки — те са подходящи за по-възрастна хора. Тези, които желаят да имат сигурен пазач, не е задължително да вземат екземпляр от много едра порода, тъй като всяко куче има остър слух и е сигурно, че ще залае при появата на чужд човек или при позвъняване на входната врата.


Шпаньолите, пуделите, дакелите, йоркшир териерите силно се привързват към стопаните си и често трудно понасят отсъствието им от дома, добре се отнасят към децата, търсят непрекъснато общуване и присъствие на човек и лесно се приучват към поддържане на хигиена.

Дългокосместите кучета изискват системни грижи за космената покривка, особено в периода на линеене. Разбира се, от такива грижи имат нужда всички кучета, но за късокосместите породи това е по-просто, въпреки че късите косми по - трудно се почистват от мебелите и килимите. 

Куче, което по природа обича често, понякога без причина да лае, не е много подходящо за отглеждане в апартамент. Възрастта на собствениците също трябва да се има предвид при избора на породата. За малките деца подходящи са кучета, които лесно се приспособяват към живота на семейството и когато играят с тях, умеят да ги пазят. За по - големите деца, които вече могат да се грижат сами за кучето и правят това всекидневно, се препоръчват късокосместите породи — те не се нуждаят от големи грижи за поддържане на космената покривка и хигиената в дома. Възрастните хора, когато решат да имат куче, също трябва да преценят своите физически сили и възможностите си добре да се грижат за него. 


Разбира се, изборът на породата ще направите, като се съобразявате с нуждите си от куче и с неговите физиологични изисквания от движение, поддържане, разходка, храна (вид и количество), темперамент и др. Всички кучета се раждат малки, но когато пораснат, не може и сравнение да става между дога и пекинеза или малкия дакел.

Източник: damski - klub.info

Read 6432 times