Десет истини за зъбите Избрана

Оценете
(1 глас)
AddThis Social Bookmark Button

Десет истини за зъбите

 

Колко знаете за зъбите на домашния ви любимец? За съжаление, много собственици на домашни любимци не мислят достатъчно често за зъбите им и за последиците, че 80% от кучетата и 70% от котките на възраст над 3 години страдат от стоматологични заболявания.

За да ви помогнем да запазите здрави зъбите на домашния ви любимец, имайте предвид следните 10 истини за зъбите.

1.           Заболяванията на зъбите са най-честата болест, наблюдавана при домашните любимци.

 

Тъй като повечето от нас не се вглеждат в зъбите на домашните си любимци всеки ден, не разбираме, че започва да се развива стоматологично заболяване. Резултатът е: много домашни любимци излишно страдат от загуба на зъби, инфекция на венците и дори смърт от произтичащи от това инфекции.

 

2.           Ако домашният ви любимец има лош дъх, най-вероятно има стоматологично заболяване.

Лошият дъх е повече от вероятно да е причинен от болни зъби. Миризмата се появява от загнили частици стара храна, която се смесва със слюнката на животното. Бактериите виреят в такива условия и тази ферментирала бактериална храна мирише.

3.           Животни с кариес проявяват промени в поведението.

Стоматологичното заболяване боли и засегнатото животно може да има постоянна болка. Това често се проявява в промяна на поведението му. Агресията е често срещан резултат, но животното може да бъде и мрачно и затворено в себе си или може да не иска да яде, да търка муцуната си в земята или постоянно да драска с лапа муцуната си. Болката често води до лигавене (слюнкоотделяне).

4.           Някои породи кучета и котки са по-податливи на стоматологични заболявания.

Някои породи, като пудели, малтийски териери и чихуахуа, имат по-често стоматологични проблеми в сравнение с по-едрите породи. Също така домашни любимци с къси носове като мопсове, кавалер кинг чарлз шпаньоли, пекинези и подобни породи са по-податливи към образуване на кариес, тъй като имат твърде много зъби за размера на пространството в малките им челюсти.

По същата причина, персийската и абисинската котка са предразположени към стоматологични заболявания.

5.           Стоматологичните заболявания могат да причинят необратими щети.

Тъй като плаката и множеството „мърляви“ бактерии продължават да се разпространяват по зъбите, натрупват се калциеви соли и това се оформя в отлагания, подобни на бетон, наречени зъбен камък. Ако не се лекува, започва инфекция и настъпва състояние, наречено гингивит. Гингивитът обикновено е обратим. Обаче, ако и той не се лекува води до пародонтоза, която вече е необратима.

6.           Стоматологичните заболявания могат да засегнат и други органи, освен зъбите.

С напредването на стоматологично заболяване, непрекъснатото влизане на опасни бактерии в кръвообращението причинява сериозни и понякога фатални заболявания на сърцето, черния дроб, бъбреците и белите дробове. Тези бактерии се носят от заразените венци на куп и в крайна сметка полепват по сърдечните клапи, бързо се придвижват до други органи, където, като семена, израстват и предизвикват сериозни инфекции.

7.           Меките храни замърсяват зъбите на домашното животно.

Консервирани храни и други меки храни е по-вероятно да причинят стоматологично заболяване, тъй като тези храни нямат абразивно действие, за да почистят зъбите и по-лошо, те са лепкави и полепват по повърхността на зъба.

Намалете консервираните храни, каймите и меките лакомства и зъбите на домашния ви любимец ще останат здрави. Не го хранете с човешки храни, тъй като по принцип са много меки.

НАМАЛЕТЕ КОНСЕРВИРАНИТЕ ХРАНИ, КАЙМИТЕ И МЕКИТЕ ЛАКОМСТВА

8.           Кокали и качествена суха храна ще помогнат да запазите чисти зъбите на домашния ви любимец.

                                                               

Суровите месни кокали са добра четка за зъби, но не само кокала, а и парчетата месо са важни. Докато се опитва да оглозга месото от кокала, кучето си почиства (като с конец) зъбите и премахва приличащия на бетон зъбен камък, който се натрупва твърде лесно.

Кокалите винаги трябва да бъдат сурови. За котки и дребни кучета, пилешките крилца и шийки са добри. Месестите агнешки джолани и по-малките волски опашки са добри за кучета от средните породи, а за по-едрите – по-големи волски опашки и кокали от гръдния кош.

Дъвчащи кокали от сурова кожа и подобни лакомства са идеални, а ако кучето ви иска да ги яде, скромната примамка е безопасна и прекрасна четка за зъби.

9.           Миенето на зъбите на домашния любимец е най-добрият начин да поддържате чисти зъбите му.

Най-добрият начин за стоматологична помощ за домашния любимец е като му миете зъбите. За съжаление повечето собственици не го правят, а това не е толкова трудна задача.

Трябва да привикнете животното да му се мият зъбите, като за това са нужни малко обучение и търпение.

10.       Годишни прегледи.

Последната ви задача е да осигурите на домашния ви любимец годишен стоматологичен преглед. Най-добре е това да бъде направено когато поставяте ранните му ваксини и годишната му ваксина срещу дирофилариоза.

Ако се наложи да почистите зъбите на домашния ви любимец, кратката упойка ще улесни нещата за всички. След почистването, практикувайте вкъщи денталната програма и зъбите му ще останат в добро състояние.

 

cпoдeлянe в coциaлни мpeжи

Прочетена 6884 пъти

Приятели