AddThis Social Bookmark Button

 

             

Мазни/ Тлъсти меса – въпреки че наситените мазнини технически не са отровни храни за кучета, богатите на мазнини храни (като бекон, шунка) могат да са много опасни храни за тях и да причинят панкреатит (възпаление на панкреаса). Хроничен панкреатит при кучетата може да се развие във времето при редовна и честа консумация на богати на мазнини храни. Но дори и едно хранене с мазна храна може да предизвика остър панкреатит при кучетата. Кучешкият панкреатит е болезнено и потенциално животозастрашаващо заболяване. Като цяло, женските кучета на средна и по-висока възраст са по-податливи на кучешки панкреатит, а от породите това са Миниатюрните пудели, Кокер шпаньолите и Миниатюрните шнауцери.

Симптоми: Могат да бъдат леки и не толкова очевидни, или явни, много болезнени и тежки. Признаците включват повръщане, диария, загуба на апетит, болки в корема, дехидратация, слабост и/ или колапс, шок и треска. Признаците на болки в корема включват безпокойство, силно задъхване, потреперване, треперене, извиване на гърба, или лежане с предницата надолу и вдигната задна част.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар за диагностициране и лечение.

Котешка храна – тя е с високо съдържание на мазнини и протеин и при приемане от куче, особено в големи количества или постоянно, може да доведе до потенциално смъртоносен панкреатит. Относно симптомите на панкреатит вижте по-горе Мазни/ Тлъсти храни.

Сурови яйца – може да рискувате натравяне с бактерии като салмонела или ешерихия коли. В суровите яйца има и ензим, който пречи на абсорбирането на определени витамини от група B, което може да причини проблеми на кучето ви с кожата и козината, ако го храните дълъг период с тях.

Какво да направите: Може да се наложи приемане на антибиотици, в случай че се открие наличие на бактериална инфекция.

Сурова риба – някои видове риба като сьомга, пъстърва, скумрия или есетра могат да съдържат паразит (Nanophyetus salmincola), който е заразен с организъм, наречен Neorickettsia helminthoeca, който пък причинява „рибна болест“ при кучетата. Този паразит е често срещан при риби, които плуват срещу течението. За да избегнете инфекция, старателно сгответе рибата, което ще убие паразита и ще предпази кучето ви.

Симптоми: повръщане, слабост, загуба на апетит, дехидратация, треска, и подути лимфни възли.

Възможни последствия: тежко заболяване. Ако не се лекува, заболяването може да бъде фатално в рамките на 2 седмици.

 

Какво да направите: Заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар. Заболяването може да се диагностицира с фекална проба. Вероятно ще бъдат изписани антибиотици и обезпаразитяващ препарат. Кучетата се възстановяват бързо от този вид инфекция.

AddThis Social Bookmark Button

 

              

Шоколад и какао – съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучета и засяга сърцето, белите дробове, бъбреците и централната нервна система. Чистият шоколад или много тъмният шоколад е много токсичен, докато от по-разредените форми, като млечен шоколад или какаово масло е нужно да се изяде много повече, за да причинят вреда. Едно 9-килограмово куче може да бъде натровено след консумацията на около 56 грама чист шоколад, но са нужни около 566 грама млечен шоколад за да причинят сериозни щети. Обърнете внимание: някои кучета може да са по-чувствителни и да реагират на по-малки количества отколкото посочените по-горе.

Симптоми: хиперактивност, възбуда, треперене, гърчове, повръщане, диария, нарушена сърдечна честота, пиянска походка, хипертермия и кома.

Възможни последствия: увреждане на сърцето, белите дробове, бъбреците, и кома или смърт.

Какво да направите: Веднага заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар. Ветеринарят може да предизвика повръщане или да извърши стомашна промивка. Може да се назначи активен въглен заедно с агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Кофеин (кафе, чай) и кофеинсъдържащи напитки (като енергийни напитки) – подобно на токсичния химикал теобромин, съдържащ се в шоколада, кофеинът може да увреди сърцето, белите дробове, бъбреците и централната нервна система. За фатална доза се счита около 150 мг/ кг телесно тегло. За пример ще кажем, че инстантното кафе съдържа над 60 мг кофеин в една чаена лъжичка. Така че, фаталната доза за едно 6.8 кг куче би била 17 чаени лъжички инстантно кафе. От по-силните кафета като турско кафе, цедено кафе, и енергийни напитки, е достатъчно по-малко количество, за да е токсично.

Симптоми: хиперактивност, възбуда, безпокойство и повръщане. Те могат да бъдат последвани от задъхване, слабост, ускорен сърдечен ритъм, пиянска походка, потръпване на мускулите и конвулсии.

 Възможни последствия: увреждания на сърцето, белите дробове, бъбреците, инфаркт, кома или смърт.

Какво да направите: Веднага заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар, ако се съмнявате, че е поел токсична доза. Ветеринарният лекар може да предизвика повръщане или да извърши стомашна промивка. Може да се назначи активен въглен заедно с агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Алкохол – съдържа етанол, сериозен токсичен химикал, причиняващ проблеми с централната нервна система и респираторна депресия. Дори малки количества от етанола могат да имат токсичен ефект. Етанолът бързо се абсорбира от кучето, затова е наложително бързо да се предприеме медицинска помощ. Предизвикването на повръщане обикновено не е от полза.

Симптоми: успокояване, депресия, летаргия, слабост, пиянска походка и хипотермия.

Възможни последствия: интоксикация, чернодробна недостатъчност, кома, гърчове и смърт.

Какво да направите: Необходима е бърза намеса. Заведете домашния ви любимец колкото се може по-скоро при ветеринарен лекар или в спешна клиника. Ветеринарният лекар ще предприеме агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

Бира и хмел – хмелът се използва при варенето на бира. Токсичност може да се получи както преди, така и след като хмелът бъде използван при варенето. Кучетата особено обичат хмел, накиснат в сладка вода. Хрътките и лабрадорите са особено чувствителни към отравяне с хмел. Малки количества хмел могат да предизвикат реакция.

Симптоми: силна хипертермия, нивата на въглероден диоксид в кръвта се повишават драстично, висока температура, тежко дишане, ускорен сърдечен ритъм.

Възможни последствия: опасна треска, натравяне на кръвта, смърт.

 

Какво да направите: Нужна е бърза намеса. Заведете домашния ви любимец колкото се може по-скоро при ветеринарен лекар. Вероятно ветеринарният лекар ще предизвика повръщане и ще предприеме агресивна поддържаща терапия с течности и медикаменти.

AddThis Social Bookmark Button

 

Грозде и стафиди – изяждането на 4-5 зърна грозде или стафиди може да бъде отровно за 9 килограмово куче, макар че точната отровна доза варира при различните кучета. Признаците за натравяне се появяват в рамките на 24 часа, като могат да започнат да се проявяват до няколко часа.

Симптоми: повръщане, загуба на апетит, диария, болки в корема, намаляване на уринирането, слабост и пияна походка.

Възможни последствия: Може да се причинят необратими увреждания на бъбреците, което е възможно да доведе до смърт.

Какво да направите: Заведете животното при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарят може да започне с предизвикване на повръщане, или промиване на стомаха. Лечението включва агресивна поддържаща терапия – терапия с течности и лекарства.

Авокадо (цялото растение: листа, плод, семена и кора) – съдържа персин, който може да предизвика повръщане и диария при кучетата, а също и затруднено дишане, събиране на течност в гръдния кош, корема и сърцето, или панкреатит. Не се дискутира дали месестата част и сока са отровни за кучетата, няма никакви научни заключения до този момент. Имайте предвид, че месестата част на авокадото и сока му се използват в някои продукти и храни за кучета.

Симптоми: проблеми с дишането (загуба на въздух, хрипове), повръщане, диария, назална конгестия (запушен нос), натрупване на течност в областта на сърцето и гърдите на кучето.

Възможни последствия: панкреатит, недостиг на кислород водещо до смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарният лекар може да започне с предизвикване на повръщане или с промивка на стомаха. Лечението включва агресивни поддържащи грижи, включващи терапия с течности и медикаменти.

Лук, чесън, див лук – могат да причинят разрушаване на червените кръвни телца, известно като Heinzbodyanemia, вид хемолитична анемия. Не е установено точното количество, нужно за появата на анемия. Но по отношение на чесъна, ако кучето ви консумира 1 чаена лъжичка за 4,5 кг телесно тегло, това може да унищожи червените му кръвни телца. Отровна реакция може да възникне от суров, варен или сушен лук, чесън, див лук, включително тези под прахообразни и дехидратирани форми. Избягвайте всички храни, съдържащи лук или лук под различни варианти.

Симптоми: бледи венци, учестено сърцебиене, слабост и летаргия, повръщане, диария, и кървава урина.

Възможни последствия: може да предизвика необратими увреждания на бъбреците, смърт.

Какво да направите: Заведете любимеца ви при ветеринарен лекар или спешна клиника. Ветеринарният лекар може да назначи преливане на кръв и/ или кислород, последвано от лечение с течности.

Доматени растения (неузрели домати или растителната част) – доматите съдържат томатин, алкалоид свързан със соланина и атропина. С узряването на плода, томатинът е метаболизирал. Ето защо, узрели, червени домати няма вероятност да навредят на куче, когато ги яде.

Доматените растения (лозите, стъблата и листата) обаче, са токсични и могат да предизвикат сериозни симптоми, ако се изядат.

Зелени, неузрели домати също могат да бъдат потенциално опасни, но съдържат по-малко от токсичните химикали – томатин и атрофин – отколкото растителните части, те могат да причинят стомашно разстройство.

Атрофинът е концентриран в лозите и листата на доматеното растение и може да причини разширени зеници, треперене и сърдечни аритмии. Томатинът предизвиква аномалии с нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Симптоми: треперене, гърчове, сърдечни аритмии. Клиничните признаци на отравянето с томатин включват летаргия, лигавене, затруднено дишане, колики, повръщане, диария или запек, широко-разширени зеници, парализа, сърдечни последици, признаци на централната нервна система (напр. атаксия (проблеми с координацията), слабост в мускулите, треперене, гърчове), последвани от холинестеразно задържане, кома и смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Сурови и зелени картофи – яденето на картофи, които са зелени или имат характерен зелен ръб между кората и вътрешността, могат да бъдат токсични, заради соланин алкалоидите, които могат да причинят натравяне със соланин. Симптомите на поглъщане на соланин включват гадене, диария, повръщане, стомашни спазми, сърдечна дисритмия, главоболие и световъртеж.

Ето защо зелени картофи не бива да се ядат от хора или кучета, тъй като те могат да се разболеят. Суровите картофи съдържат и оксалати (като доматите), към които кучетата могат да реагират. Оксилатите могат да предизвикат отклонения в нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Забележка: Варените картофи са подходящи за кучетата и могат да се открият в много търговски храни за кучета.

Симптоми на оксилатите: треперене, гърчове, сърдечни аритмии.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Ревен – подобно на доматите и суровите картофи, ревенът съдържа оксилати, които предизвикват отклонения в нервната система, бъбреците и храносмилателния тракт.

Симптоми: треперене, гърчове, сърдечни аритмии.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар или спешна клиника.

Гъби (диви/ отровни) – някои гъби (не всички!) може да съдържат токсини и са много опасни за кучета, а в най-лошите случаи могат да доведат и до смърт.

Обичайно белите гъби са безопасни за ядене от кучета и не се смятат за опасна храна за тях. Въпреки това, дивите гъби в повечето случаи са отровни.

По-голяма част от случаите на отравяне с фатален край са от гъбата зелена мухоморка, която за щастие не се използва за готвене. Най-добре е да считате всички диви гъби за потенциално отровни за кучета.

Симптомите са в зависимост от вида гъба. Могат да включват: аномалии на нервната система, тревожност, безпокойство, забавена сърдечна честота, затруднено дишане, уриниране, слюнкоотделяне, диария, припадъци, кома, повръщане.

При отравяне със зелена мухоморка симптомите включват: обилна кървава диария, гадене и повръщане, болки в корема, дехидратация, треска и сърцебиене, което трае около 24 часа.Следва смърт в рамките на 3 до 7 дни.

Възможни последствия: увреждане на органи (включително бъбреци, черен дроб, мозък), припадък, кома, повръщане и смърт.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар незабавно. Ако е възможно вземете проба от гъбата, която кучето ви е яло, за да се идентифицира вида гъба. Не съхранявайте гъбата в найлонова торба. Използвайте хартиена торба или влажна хартия.

Костилки от плодове и семена – семена от ябълки, костилки от череши, праскови и сливи съдържат токсичен цианид, който е отровен за кучета. Освен това, костилките и семената могат да причинят запушване на червата.

Признаците на запушване на червата включват: анорексия, повръщане, диария, болка в корема, летаргия, липса на апетит, подуване на корема, повишена температура, дехидратация и шок. Без лечение, смърт настъпва в рамките на 3 до 4 дни.

Симптомите на отравяне с цианид включват: разширени зеници, схващане, хипервентилация, шок, повръщане, задъханост, сърдечни аритмии, кома, възпаление на кожата.

Възможни последствия: забавяне на сърдечната дейност, кома, смърт.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец във спешен ветеринарен кабинет веднага. В някои случаи има налични противоотрови. Другите лечения включват терапия с кислород, течности и поддържащо лечение.

Семена от райска ябълка – могат да причинят възпаление на червата, водещо до ентерит.

Симптоми: диария и евентуално висока температура.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец във спешен ветеринарен кабинет веднага. В някои случаи има налични противоотрови. Другите лечения включват терапия с кислород, течности и поддържащо лечение.

Дървесните ядки, като орехи, фъстъци и Бразилски ядки – често са замърсени с много ниски нива на отровния афлатоксин. Въпреки че нивата са безопасни за хората, кучетата са силно чувствителни към тази отрова, и дори и ниските нива на афлатоксин могат да бъдат изключително токсични и да доведат до усложнения като гастроентерит.

Другите разновидности на ядките като орехите могат да причинят различни у различните кучета заболявания и натравяния. Ядките съдържат и високи нива на фосфор, които причиняват образуването на камъни в пикочния мехур у кучетата.

Фъстъченото масло (безсолно) не е токсично за кучетата, въпреки че фъстъците сами по себе си могат да доведат до проблеми.

Симптомите на натравянето с афлатоксин включват: загуба на апетит, летаргия, повръщане, оранжево оцветяване на урината и жълтеница, чернодробна недостатъчност, повръщане, примесено с кръв и кървави или черни изпражнения.

Възможни последствия: афлатоксинът причинява тежка хепатоцелуларна некроза (остра чернодробна недостатъчност) в рамките на 72 часа.

Симптомите на гастроентерит включват: постоянно повръщане (понякога може да се забележи жлъчна течност в повръщаното), дехидратация и водниста диария. Летаргия, загуба на апетит, непрестанна болка в стомаха и обща отпадналост.

Симптомите на камъни в пикочния мехур включват: затруднено уриниране, често и слабо уриниране, кървава урина, болезнено уриниране. Това води до запушване на уринарния тракт заради камъни в пикочния мехур.

Тези серии могат да са или остри (краткотрайни) или да траят в продължение на няколко дни.

Какво да направите: Заведете кучето си при ветеринарен лекар за незабавно лечение.

Ядки от макадамия – като цяло консумацията не би била фатална, но може да доведе до заболяване на кучето ви. Не е известен токсинът в ядката. Поглъщането на само една шепа ядки може да предизвика нежелани реакции. Само шест ядки от макадамия могат да предизвикат двигателни затруднения у кучетата. Токсичността обикновено се проявява в рамките на 6 до 24 часа.

Симптоми: повръщане, слабост, депресия, липса на енергия, пиянска походка, ставна/ мускулна болка, и подуване на ставите, треперене, атаксия (нарушена координация), хипертермия, болка в корема.

Възможни последствия: силно заболяване. Може да се изисква хоспитализация.

Какво да направите: Заведете домашния си любимец при ветеринарен лекар, ако симптомите не отслабнат или ако е изядено голямо количество ядки. Кучетата обикновено се лекуват симптоматично и се възстановяват без последици в рамките на 1 до 2 дни. Може да се препоръча болнично лечение за кучета, които заболяват сериозно.

 

 

Страница 1 от 14

Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна,  продава мъжки Кавалер Кинг Чарлз шпаньолчета Българч...

Средноазиатска овчарка - Продадени

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, Базар Левски маг. 18 и  кв.Възраждане 1 до бл.18 прод...

Токсични храни за кучета - Месо и риба

                Мазни/ Тлъсти меса – въпреки че наситените мазнини технически не са отровни храни ...

Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

                 Шоколад и какао – съдържа химикал, наречен теобромин, който е токсичен за кучета ...

Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Грозде и стафиди – изяждането на 4-5 зърна грозде или стафиди може да бъде отровно за 9 килогра...

Токсични храни за кучета - Съставки

  Ксилитол – подсладител без съдържание на захар, често срещан в дъвките без захар и бонбоните. М...

Хранене на малкото кученце

    Храненето с високо качествена кучешка храна е много важно за здравето и дълголетието на вашето...

Малкото кученце е в къщи

  Поздравления за вашето кученце! Горещо Ви препоръчваме да прочетете колкото се може повече информ...

Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Защо кучето ми си тръска главата през цялото време Повечето кучета тръскат главите си, тъй като ...

Лабрадор ретривър

  Породна група: спортни; Височина: от 56 см до 62 см. при холката; Тегло: от 25 кг. до 36 кг. П...

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е? Важно е както за вас, така и за бъдещи...

Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Какво трябва да знаем преди да си купим куче? Кученцето е живо същество, не е плюшена играчка! ...

Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

Мини шнауцер Увод Миниатюрният шнауцер, известен и като шнауцер – джудже и цвергшнауцер, е ниска и...

Белгийска овчарка Малиноа

Белгийска овчарка Малиноа Породна група: овчарска; Височина: от 56 см до 66 см. при холката; Тегл...

Видове немски шпиц

Видове Немски шпиц   ·           Голям шпиц (Grossspitz); ·           Среден шпиц (Mittelspitz)...

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли Известни Кавалери в историята Един от най-известните Кавалер ...

Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Зоомагазини "Зоомаркет Надя" - град Варна, кв.Левски базар Левски маг.18 и кв. Възраждане 1 до б...

По - умни ли са котките от кучетата?

По-умни ли са котките от кучетата?   Древният въпрос Определено зависи кого ще попитате, но дали ...

Мини шпиц

Мини шпиц   Описание Мини шпицът се среща в голямо разнообразие от цветове на козината, включител...

Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

Зоомагазини "Зоомаркет Надя"- град Варна, базар Левски продава Чехословашки вълчак с родословие от...

 • Кавалер кинг чарлз шпаньол - Продадени!

  Вторник, 16 Януари 2018 12:21
 • Средноазиатска овчарка - Продадени

  Събота, 24 Юни 2017 23:05
 • Токсични храни за кучета - Месо и риба

  Петък, 27 Ноември 2015 12:37
 • Токсични храни за кучета - Напитки и кафени зърна

  Петък, 27 Ноември 2015 12:17
 • Токсични храни за кучета - Плодове, зеленчуци и ядки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:46
 • Токсични храни за кучета - Съставки

  Петък, 27 Ноември 2015 11:15
 • Хранене на малкото кученце

  Неделя, 08 Февруари 2015 17:05
 • Малкото кученце е в къщи

  Четвъртък, 05 Февруари 2015 18:39
 • Защо кучето ми си тръска главата през цялото време

  Вторник, 28 Октомври 2014 20:24
 • Лабрадор ретривър

  Петък, 20 Юни 2014 18:33
 • Кавалер Кинг Чарлз Шпаньола подходящото куче за вас ли е?

  Събота, 17 Май 2014 13:12
 • Какво трябва да знаем преди да си вземем кученце!

  Петък, 16 Май 2014 18:42
 • Миниатюрен шнауцер (цвергшнауцер)

  Понеделник, 17 Февруари 2014 19:50
 • Белгийска овчарка Малиноа

  Събота, 08 Февруари 2014 12:19
 • Видове немски шпиц

  Събота, 25 Януари 2014 17:14
 • Известни Кавалер Кинг Чарлз Шпаньоли

  Събота, 21 Декември 2013 11:50
 • Мини шпицове уникално красиви - Продадени!

  Петък, 29 Ноември 2013 17:56
 • По - умни ли са котките от кучетата?

  Неделя, 13 Октомври 2013 20:26
 • Мини шпиц

  Събота, 25 Май 2013 09:40
 • Чeхословашки вълчак - бебета - ПРОДАДЕНИ!

  Четвъртък, 16 Май 2013 12:31

Приятели